Prosvjed protiv betonizacije Turske kule

prosvjed1

 

Stanovnici splitskog gradskog kotara Lovret prosvjedovali su 25.03.2017. na Turskoj kuli, na mjestu na kojem se izmjenom GUP-a predviđa prenamjena prostora i gradnja stanice HGSS-a.

Predsjednik kotara Lovret Ivo Bego kazao je da su se našli radi budućnosti svoje djece i unučadi. Razloge za prosvjed iznio je njegov zamjenik Siniša Jonjić.

“Željeli smo da Turska kula bude mali Marjan, dostupan svim građanima. Očito, to nije svima cilj. U prvoj fazi bi se trebala graditi zgrada visoka devet metara na 2.500 kvadrata. Zona obuhvata je šest tisuća kvadrata pa bi se u drugoj fazi vjerojatno išlo na stambeno-poslovnu zonu. U gradu kojem kronično nedostaje zelene površine, oni žele i ovo malo zelenila devastirati i betonizirati. Ne dajmo Tursku kulu zbog naše djece i unučadi”, kazao je Jonjić.

prije-poslije

Nada se da vijećnici u ponedjeljak neće usvojiti izmjene GUP-a i prenamjenu prostora na Turskoj kuli.

“Tko djeci želi ograničiti razvoj?”

Jonjić kaže kako bi vijećnici trebali porazmisliti o novoj lokaciji stanice HGSS-a.

“Njih podržavamo, pomoći ćemo im da nađu prostor i u našem kotaru, ali ne na zelenoj površini”, kazao je Jonjić.

prosvjed2

 

“Igra je pravo svakog djeteta, moja četverogodišnja kćer se svaki dan igra na Turskoj kuli. Tko su ti ljudi koji djeci žele ograničiti razvoj, za čiji se to privatni interes radi? Naša je moralna obaveza da kažemo ne”, kazala je prosvjednica Nora.

Izvor Index.hr

‘Smeće ću poslati u Zagreb’

Bivši igrač Hajduka Ivo Bego, u javnosti posljednjih godina najpoznatiji po fizičkom obračunu sa Zdravkom Mamićem u svečanoj loži stadiona Poljud, također se odlučio za izlazak na lokalne izbore. Kako je potvrdio za tportal, njegova nezavisna lista natjecat će se za mjesta u Gradskom vijeću Splita i u Županijskoj skupštini.
Bego je prije nekoliko godina osvojio vlast u najvećem splitskom kvartu Lovretu, također sa svojom nezavisnom listom, a potom je okupio suradnike s kojima je ostvario nekoliko zahvata poput uređenja milijun kuna vrijednog dječjeg igrališta – ali i angažirao arhitekte koji su volonterski pripremili projekt uređenja Turske kule, drugog najvećeg parka u gradu, za koji će se iz europskih fondova tražiti između 10 i 50 milijuna kuna. Sada želi ući u Gradsko vijeće Splita jer, kako citira poznatu izreku, ‘kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost‘.

‘Želim da struka bude u prvom planu, a da politika provodi njene ideje, umjesto da zauzima mjesto struke’, kaže Bego za tportal. Sa suradnicima je izradio predizborni program podijeljen na dva segmenta – ono što želi postići na nacionalnoj razini i ono što smatra prioritetima na razini grada.

‘Split mora imati status jednak kao i Zagreb, umjesto da nema ovlasti nad većim dijelom svog poluotoka, a država se mora decentralizirati i porezni novac mora ići izvan Zagreba sve dok se Hrvatska ne ujednači. Recimo, nema razloga da se samo zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište financira iz državnog proračuna, a što je s ostalima?’, nabraja Bego.

 

Bego se 2014. fizički obračunao s Mamićem u svečanoj loži Poljuda
Bego se 2014. fizički obračunao s Mamićem u svečanoj loži Poljuda – Pixsell / Ivo Čagalj

Na njegovoj listi, između ostalih, naći će se sveučilišni profesor i donedavni član Nadzornog odbora Hajduka Nikola Koceić Bilan, a u tjednima koji slijede najavljuje iznenađenja. Pravila su jednostavna: nužan uvjet za suradnike to je da su moralni, a dovoljan da su stručni. Među njima je i Hrvoje Buretić, voditelj prodaje i marketinga u jednoj privatnoj tvrtki, koji upozorava da se u Splitu dogodio tzv. nizozemski sindrom.

‘Doživjeli smo deindustrijalizaciju i dogodio nam se turizam, a on je uzrokovao ‘nizozemski sindrom’ koji je dodatno potaknuo deindustrijalizaciju’, objašnjava Buretić.

 

 

Begina lista vrlo je kritična prema predloženim izmjenama splitskog GUP-a, koje smatraju dijelom pljačke započete privatizacijom, a nastavljene procesom predstečajnih nagodbi, da bi sada došao red na otimačinu javnih prostora. Obećavaju i da će se zalagati za radikalnu decentralizaciju čak i na lokalnoj razini, pri čemu bi gradski kotari i mjesni odbori primali barem četiri puta više sredstava nego dosad. Bego ima i originalno rješenje za problem deponija na Karepovcu, splitske tempirane bombe:

‘Ako je sve u ovoj državi centralizirano, ako nam Zagreb odnosi novac, onda je normalno da uzme i naše škovace. Nema razloga da samo smeće ostane u Splitu’, kazao nam je Bego.

 

izvor: tportal